5 Litre Yağ Fiyatı Dudak Uçuklattı
Mobil Ekranı Kaplayan Popup Reklam
Mobil Ekranı Kaplayan Popup Reklam

5 Litre Yağ Fiyatı Dudak Uçuklattı

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, doların yeniden yükselmesi gibi sebepler yüzünden sıvı yağ fiyatlarına zam bekleniyor. Migros ve A101 ayçiçek yağ fiyatlarını güncelledi. Migros ve A101 ayçiçek yağ fiyatları ne kadar oldu. Torku, Orkide, Abalı, Yudum, Biryağ, Kırlangıç ve Komili ayçiçek yağ fiyatları ne kadar? İşte 5 Mart ayçiçek yağ fiyatları.

5 Litre Yağ Fiyatı Dudak Uçuklattı
5 Litre Yağ Fiyatı Dudak Uçuklattı

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye’yi ayçiçek yağı krizine sürükleyebilir mi? Konu ile ilgili açıklama yapan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Türkiye gelecek 15-16 adet yağ dolu geminin gelişinde problem olduğunu belirterek, “Bununla ilgili Ticaret Bakanlığımız ile görüştük, onlar hemen gerekli aksiyonları aldılar. Tez zamanda sorunun çözülmesini umut ediyorum. Rusya’nın gaz akışı devam ediyor bizim de ürünlerimizin geleceğini ümit ediyorum. O zaman bir problem kalmayacak İnşallah.

Bu reklam size özel yayımlanmaktadır

Nisan ayının 15’ine kadar ürünlerimiz yeterli şekilde var. O gemilerde gelirse bir sorun kalmaz umarım. Ancak fiyatlar yükselişleri 1400 dolarlar seviyesinden 2000 dolar seviyesini geçti. Bu hiç birimizin etki edebileceği bir şey değil, bu savaş hali bütün dünyada durum bu” dedi.

Migros sanal market üzerinden bakıldığında ayçiçek yağlarının fiyatları şöyle:

Güncel Ayçiçek Yağı Fiyatları

*Orkide 4 litre ayçiçek yağı 108 lira

*Yudum 2 litre 83 lira

*Komili ayçiçek 2 litre 64 lira

*Orkide ayçiçek yağı 2 litre 64 lira

*Kırlangıç 2 litre ayçiçek yağı 63 lira

*Kırlangıç 4 litre 101 lira

*Yudum ziyafet ayçiçek yağı 1 litre 47 lira

*Komili ayçiçek yağı 1 litre 35 lira.

*Komili ayçiçek yağı 4 litre 94 lira

*Migros ayçiçek yağı 5 litre 111 lira

Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz, dünya gıdasını da tehdit ediyor. Özellikle pandemi döneminde altüst olan gıda tedarik zinciri ve iklim nedeniyle ortaya çıkan zararlar şimdi bu krizle başka bir boyuta taşınıyor. Türkiye’nin de özellikle Rusya’dan artan oranda tarım ürünü ithalatı var.

Bu ürünlerin ilk sırasında buğday yer alıyor ancak Türkiye bu ithalatı genellikle un ihracatına çeviriyor. Türkiye’nin buğday üretimi ülke tüketimi için yeterli durumda olsa da dünya piyasalarında dolar bazında fiyatı yeni bir rekor kıran buğdayda dünya çapında sıkıntılar baş gösterebilir. İthal edilen ürünler arasında en büyük sorunlardan birinin ayçiçek yağında oluşacağı endişesi var.

Rusya tarafından çatışmaların başlatıldığı ilk günden bu yana yağ piyasalarında fiyatlar hareketli, anlık değişimler var. Rusya 2021’i 36 milyar dolarlık tarım ihracatıyla kapattı. Uzmanlar, bu kaynağı kaybetmek istemeyeceğini öngörüyor ama hem mevcutta hem de gelişecek süreçte lojistik imkanların oldukça zorlaşacağı ifade ediyor.

Piyasada ayçiçek yağı fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. Nitekim Rusya tarafından çatışmaların başlatıldığı ilk gün sadece birkaç saat içinde dünya ham yağ fiyatlarının 1400 dolardan 2000 dolara çıktığı görüldü.

Son iki yılda üretimin yetersizliği nedeniyle ham yağ ve çekirdek ithalatı artan Türkiye, tedariki kolaylaştırmak için gümrük vergilerini süreli olarak kaldırma yoluna da gitmişti. Türkiye’nin ayçiçeğinde kendine yeterlilik oranı yüzde 60-64 seviyesinde bulunuyor. İthalatın yüzde 70’i ise Rusya ve Ukrayna’dan yapılıyor. Rusya’dan ihtiyacın yüzde 56’sı, Ukrayna’dan ise yüzde 14’ü sağlanıyor.

Başa dön tuşu
nakliyat | - | Sağlık Haberleri | - | kahve tarifleri | - | istanbul eşya depolama | - | kartal evden eve nakliyat | - | istanbul evden eve nakliyat