Korsan Windows Garantiyi Bozar mı?
Korsan Windows garantiyi bozar mı? Daha önceki yazılarımızda bilgisayarlarla ilgili çeşitli konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise ayrıca korsan Windows’un garantiyi bozup bozmadığından söz edeceğiz.
Korsan Windows Garantiyi Bozar mı?
Windows İşletim sistemi Microsoft’a ait olan ve kullanıcılarına her geçen gün çok farklı hizmetler sunmasıyla bilinen bir sistemdir. Bu sistemi kullanan kullanıcılar oldukça memnun olduklarını her zaman belirtse bile kötü olduğunu düşünenlerde mevcut.
Korsan bir şekilde Windows İşletim sistemi yüklemeniz bilgisayarınıza donanımsal olarak herhangi bir sıkıntı yaratmaz. Lakin yazılımsal açıdan bilgisayarınız sorunlar yaşayabilir. Bu sorunlar elbette değişiklik gösterse de bilgisayardan bilgisayara elbet farklılık göstermektedir. Bununla birlikte Korsan olarak bir işletim sistemi satın almanız çoğu yararlı özelliklerden mahrum kalacağınız anlamına gelmektedir. Orijinal olan Windows işletim sistemini alırsanız rahat bir şekilde dilediğinizi kullanabilirsiniz.
Windows nedir tarihçesi
Microsoft Windows, (Türkçe: pencereler) kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft şirketinin geliştirdiği dünyada en çok kullanılan bir işletim sistemi ailesidir. İlk Windows 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.
Çekirdek olarak NT çekirdeğini kullanır ve bu da Windows’un bir UNIX işletim sistemi değil, aksine unix-benzeri bir işletim sistemi olduğunu gösterir. POSIX bakımından ise uyumluluğunu, psxss.exe
ve psxdll.dll
adlı iki dosyadan alır. Bu iki dosya Windows’ta bir POSIX alt sistemi oluşturur.
Microsoft’un ilk işletim sistemi olan MS-DOS’tan farklı olarak Windows’ta aynı anda çok sayıda yazılımla çalışmak mümkündür.
Windows, masaüstü pazarında en yaygın kullanılan işletim sistemidir. 2002 yılında, Windows dünya çapında masaüstü piyasasında yaklaşık %97.46’lık bir pay sahibiydi. 2021 Haziran ayı itibariyle Windows’un tüm dünyadaki kullanım oranı %72.96’dır. Bu alanda en ciddi rakibi şu anda macOS‘tur.
Microsoft Windows ailesinin son üyesi 24 Haziran 2021’de tanıtılan Windows 11’dir. Windows Vista’dan sonra Microsoft, Windows 7 ile başarıyı yakalamış bu başarıyı Windows 8 ile devam ettirmiştir.
Microsoft Windows işletim sistemleri ailesi, daha eski IBM PC için olan MS-DOS ortamının üzerine bir grafik katmanı olarak başlamıştır. Modern sürümleri daha yeni olan Windows NT çekirdeği üzerine kuruludur. Windows 32-bit ve 64-bit Intel ve AMD işlemciler üzerinde çalışır; daha eski sürümleri DEC Alpha, MIPS R4000, ve PowerPC mimarilerinde de çalışmaktaydı (SPARC mimarisinde de çalışması için çalışmalar vardı).
Intel Itanium işlemciler tarafından kullanılan IA-64 ve daha sonra AMD64 (x86-64 olarak da biliniyor, Microsoft tarafından x64 olarak isimlendiriliyor ve Intel tarafından adı EM64T olarak ruhsatlanarak kullanılıyor) mimarilerinin çıkmasıyla Microsoft güncel işletim sistemlerinin bunları destekleyen sürümlerini sundu. Modern 64-bit Windows ailesi Windows XP 64-bit Edition for IA-64 systems, Windows XP Professional x64 Edition for AMD64 systems ve Windows Server 2003’ten (hem IA-64, hem de AMD64 sürümlü) oluşur.