Oto Yıkama Dükkanı Açmak için gerekenler neler?
Oto yıkama dükkanı açmak istiyorum mu diyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz. Bu yazımızda, oto yıkama dükkanı açmak konusundaki tüm merak edilenleri açıklıyoruz. Neler mi? Oto yıkama açma maliyeti 2021, ne kadara mal olur, gerekli belgeler, oto yıkama dükkanı dekorasyonu, oto yıkama aylık getirisi ve günlük cirosu, kar marjı, karlı mı değil mi, ne kazandırır, kışın iş yapar mı yapmaz mı, aylık gideri, günde kaç araba yıkar, oto yıkama su faturası, kısacası oto yıkama işi püf noktaları neler, hepsini açıklıyoruz. Yapmanız gereken elinize kağıt kalem alarak nokta atışı, unutmamanız gereken kısımları not almak olacaktır. Ayrıca yazımızın sonunda yer alan yorum bölümünden de merak ettiklerinizi bizlere danışabilirsiniz.
Şimdi dilerseniz, konumuzun detaylarına geçmeye başlayalım.
Oto yıkama dükkanı açmak: Püf noktalar, uyarılar ve tavsiyeler
Her şeyden önce bir oto yıkama dükkanı açma konusunda henüz fikir aşamasındaysanız, bu bölümü dikkatli bir şekilde okumanızı öneriyorum. Bu bilgiler ve tavsiyeler, tamamen deneyim ve tecrübeye dayalı bir şekilde elde edilmiştir. Aynı zamanda bu bölümde yer alan bilgilerin de gözünüzü korkutmasını istemiyorum çünkü herkesin durumu, şartları ve koşulları farklıdır. Bu nedenle, bu bilgi, tavsiye ve uyarıları kendinize uyarlayarak düşünmenizi isterim.
Oto yıkama dükkanı açmak için tecrübe gerekli mi?
Öncelikle, oto yıkama işinde tecrübe işin temelidir. Bunu bazı örneklerle açıklamaya çalışacağım ancak bu örneklere geçmeden önce şunu demek istiyorum: Eğer oto yıkama işin en az 2 yıl deneyiminiz yoksa ya da sizin yoktur, ortaklarınızın en az 2 yıl deneyimi yoksa, ya da yanınızda çalıştıracağınız personeller çok deneyimli olmayacaksa; bu iş fikrini hemen ertelemelisiniz. Aksi takdirde, batarsınız. Çünkü bu iş, bir işçilik işidir.
Şimdi örneklere geçelim.
Örneğin, bu işi bilmiyorsunuz. Yanınızda istihdam edeceğiniz bir personel var ve o da deneyimsiz. Açacağınız oto yıkama dükkanında size teslim edilen araçlara zarar verme ihtimaliniz çok yüksek olacaktır. Buna benzer çok örnekle karşılaşılmaktadır. İş yerinde motor yıkama hizmeti verildiğini varsayalım. Bu işte siz veya personelleriniz uzun yıllar deneyim sahibi değilse, sonuç ve hizmet kalitesi büyük bir hüsran olacaktır. Bazı forumlarda deneyimsiz bir çalışanın Opelin yapışkan paspasını temizlemek için zorla çıkarmaya çalışması ve paspasa zar vermesi sonucu, işletmenin müşterinin zararını karşılamak zorunda kalması gibi örnekler verilmektedir. Bu gibi durumlar, işletmenin sürdürülebilirliliği için tam bir felakettir. Bu gibi durumlarda, müşteri kayıplarınız olacak, işletme itibarınız tamamen zedelenecektir. Bu nedenle, deneyimin oto yıkama işinde inanılmaz bir önemi vardır. Hadi siz bilmiyorsanız diyelim, mutlaka ama mutlaka personellerinizin uzun yıllar bu sektörde çalışmış olması gerekiyor. Ani işten çıkmalar vb. durumlar için de yedekte personel tutmalı ve her an irtibata geçme konusunda imkanınız olmalıdır.
Oto yıkama işi, görüldüğü kadar kolay bir iş değildir. Müşterilerinize rezil olmamak adına A’dan Z’ye oto yıkama işinden anlamanız ya da personellerinizin anlaması gerekmektedir. Bu konuda, hiç bir şekilde şüphenizin olmaması gerekmektedir. Sadece oto yıkama işinde değil, hangi hizmeti vereceksiniz, o hizmetlerde de kusursuz bir iş deneyimine sahip olunmalıdır.
Oto yıkama dükkanı açmak için gerekli sermaye ne kadar?
Sermaye başlığı altında sizlere bu iş için gerekli sermaye miktarı bilgisini paylaşmayacağım. Bu bilgiyi, aşağıda ayrıntılarıyla bulabilirsiniz. Bu konuda anlatmak istediğim husus, yeteri kadar sermayeye sahip olunmadan oto yıkama işine girmemeniz gerektiğidir. İşletmenin ilk aylarında ki en az 6 ay diyorum bu süreye, yeteri müşteri kitlesine ulaşamayabilirsiniz. Bu nedenle, işletmeyi kurup faaliyete geçtikten sonra sizi en az 6 ay idare edebilecek sermayeyi de cebinize koymalısınız. İlk 6 ayda yeterli ciroya ulaşamazsanız işyeri kirası, dekorasyon, makine-teçhizat, personel maaşları belinizi bükmüş olabilir. Bu nedenle, sürdürülebilirliği sağlayabilmeniz için hazır sermayeden yeme durumunuz söz konusu olacaktır. Bu da işletmenizin dayanılırlığını gösterir. Kendinizi en azından kısa vadede en kötü senaryoya hazırlamalısınız. Bu hazırlık, işletme sağlığı için oldukça yerinde bir hareket olacaktır.
Oto yıkama dükkanı açmak için işletme konumu nasıl olmalıdır?
Oto yıkama dükkanının konumu, günlük cironuzu doğrudan etkileyecektir. Günlük ciro ise doğrudan gelir demek aslında. Bu nedenle, oto yıkama işletmesinin konumunu belirlerken ince eleyip sıkı dokumalısınız.
İşletme yerinizin mahalle arasında olmamasına özen gösterin. Mahalle arası bir yerde işletmenizi açmanız durumunda şikayet almanız olasıdır. Çünkü oto yıkama işi, gürültülü iştir. Basınç, yıkama, kurutma, süpürme makineleri oldukça ses çıkartır. Bu nedenle, çevre sakinlerinden her gün şikayet alır, canınız sıkılır. Bu konuya dikkat etmenizi tavsiye ederim.
İşletmenizin alan büyüklüğünün oto yıkama işi için oldukça uygun olması önemlidir. İşletmenin çevresinin de yine geniş olması önemlidir. 10 aracı aynı anda yıkamak için teslim alırsanız, bu araçları park edebilecek yeterli alanın işletme çevresine olması kritik bir konudur. Özellikle işletmenizin kaç metrekare olacağı konusunda kesin bir ifadede bulunmak istemiyorum. Bu durum, tamamen işletmenizin kapasitesi ile alakalıdır. İşletmenizde kaç kişi istihdam edeceksiniz, hangi hizmetleri vereceksiniz? Bu soruların yanıtlarına göre işletmenizin alan büyüklüğü ortaya çıkacaktır.
İşletmenizin konumunu belirlemek, bu alanda ilk atmanız gereken adımdır. İşletme yeri size ait olmayacaksa, kira gideri konusuna temkinli yaklaşmalısınız. Ben burada ortalama günlük kaç araba yıkarım, sorusuna göre işletmenizin yerini ve kirasını düşünün. Unutmayın, size yeteri kadar araç getirmeyecek bir yere, altından kalkamayacağınız kiralar ödeyemezsiniz. Bu nedenle, kafanızda senaryoyu iyi kurgulamalısınız. Ben burada ortalama günlük kaç araba yıkarım? Kaç araba için pasta cila yaparım? Kaç araba için motor temizliği söz konusu olur? Kaç araba için lastik değiştiririm? Bu soruları, iş yeri belirlerken aklınızdan hiç çıkarmayın.
Oto yıkama dükkanında hizmet çeşitliliği nasıl olmalıdır?
Bir oto yıkama dükkanı için hizmet çeşitliliği çok önemlidir. Ne kadar zengin hizmet çeşitliliğiniz söz konusu olacaksa o oranda cironuz da artacaktır. Bu sektörde sadece oto yıkama ile işletmenin sürdürebilirliliğini sağlamak çok mümkün değildir. Oto iç-dış yıkamanın haricinde farklı hizmetler de müşterilerinize sunmalısınız. Bu hizmetlere örnek vermek gerekirse şunlar ifade edebilebilir:
- Pasta cila
- Lastik satışı, değişimi, tamiri
- Rot balans
- Motor yıkama
- Alt yıkama
- Boya koruma
- Deri temizleme
- Far temizleme
- Akü satışı, değişimi vb.
Bu hizmetler, her oto yıkama dükkanında olacak diye bir şart yok. Bu işlerden birkaçını dahi yapsanız, günlük cironuz artış gösterecektir. Bu hizmeti, kaliteli bir şekilde verecekseniz ve buna uygun personel istihdam edeceksiniz yapmalısınız. Ancak yukarıda da ifade ettiğim gibi mutlaka hizmet çeşitliliğini dikkate almalısınız. Farklı hizmetler, bu sektör için mutlaka şart, diyebilirim.
Oto yıkama dükkanı açmak için rakip analizi yapılmalı mıdır?
Oto yıkama dükkanı için yer belirlemeden önce mutlaka rakip analizi yapmalısınız. Rekabet içerisinde boğulma riskine karşı çevre bölgeyi çok iyi analiz etmelisiniz. Araç trafiğinin yoğun olduğu bir bölgede sizden önce oto yıkama dükkanı açan işletmeler ve bu işletmelerin kemikleşmiş müşterileri söz konusu olmuş olabilir. Bu gibi durumlarda, cironuz istediğiniz gibi olmayacaktır. Bu nedenle, bölge ve müşteri portföyü analizini çok iyi yapmanız size avantaj sağlayacaktır. Oto yıkama işletmenizi, rakiplerin çok olduğu bölgeden ziyade az ama öz olduğu bir bölgede açmanızı öneririm.
Oto yıkama dükkanı açarken tanıtım ve pazarlama nasıl yapılmalıdır?
İşletmenizi tam anlamıyla açsanız dahi kısa süre içerisinde müşterilerinize ulaşabilmeniz için tanıtım ve pazarlamaya önem vermelisiniz. Bunun için bir oto yıkama işletmesi şunları yapabilir:
- Görünür tabela
- Görünür totem tabela
- Dış cephe giydirme
- El broşürleri
- İnternet sitesi
- İnternet sitesinin arama motorlarına kaydı ve tanıtımı
- Facebook, Google ve Instagram reklamı verme
Tanıtım ve pazarlama ayağını asla göz ardı etmemelisiniz.
Başarılı bir oto yıkama dükkanı için gerekenler nelerdir?
Oto yıkama işinde işyerinizi müşterilerinize göre dizayn etmelisiniz. Bu işte güler yüz, anlayış, titizlik, kaliteli işçilik, ağırlama ve benzeri hususlar sadık müşteri edinebilmeniz için olmaz olmazdır. Müşteri kitlenizin size sadık kalmasını istiyorsanız, bu ifade ettiğim konulara çok ama çok önem göstermelisiniz.
İşletmenizde müşterilerinize sıcak bir ortam sunmalısınız. İyi dizayn edilmiş bir bekleme salonu, çay ve kurabiye ikramı, gazete ve dergi sunumu ve yanında güler yüzlü bir hizmet anlayışı sizi rekabetçi ortamda bir adım öne çıkaracaktır. Bu gibi hususları asla es geçmemelisiniz. Bilakis, her şeyden çok önem göstermelisiniz.
Oto yıkama açma maliyeti 2021 ne kadar?
Oto yıkama dükkanı açabilmek çok yüksek bir sermaye gerektirmemektedir. Aynı zamanda doğru bir iş planı ile karlı bir iş fikri olduğunu da söyleyebiliriz. Bu nedenle, birçok girişimci için oto yıkama iş fikri cazip gelmektedir.
Bir oto yıkama dükkanı için yapmanız gereken maliyet kalemleri şunlardır:
- İş yeri kiralanması (İlk kira ve depozito)
- İş yeri dekorasyonu
- İş yeri için makine-teçhizat ve donanım
- İş yeri malzemeleri
- İş yeri kuruluş-belge masrafları
- Diğer beklenmeyen masraflar
Bu gider kalemlerine işletme kurulduktan sonra aşağıdaki gider kalemleri eklenecektir. Bu gider kalemleri, işletme faaliyete girdikten sonra karşınıza çıkacaktır. Bu gider kalemleri şu şekildedir:
- Personel giderleri
- Elektrik giderleri
- Su giderleri
- Kira giderleri
- Muhasebeci giderleri
- Malzeme giderleri
- Diğer beklenmeyen giderleri
Her iki maliyet kalemlerini birbirinden ayırmak gerekiyor. İlk masraflar, işletmenizin faaliyete geçebilmesi için gerekiyor. İkinci masraflar ise işletme faaliyete geçtikten sonra karşınıza çıkacak olan masraflardır.
Genel itibariyle, işletmenizi nerede ve hangi kapasitede açmanıza bağlı olarak maliyetleriniz farklılık gösterecektir. Örneğin, kaç tane kompresör alacaksınız? Koltuk yıkama makineniz kaç adet olacak? İşletmenizin dekorasyona çok fazla ihtiyacı var mı? Bu gibi soruların cevabı, oto yıkama dükkanı açma maliyetinizi etkileyecektir. Ancak biz burada yine de minimum bir tutardan bahsedeceğiz.
Minimum düzeyde düşünecek olursak oto yıkama dükkanı açma maliyetiniz en az 50.000 TL olacaktır. İşletmenizin ilk aylarında daha fazla rahat hareket edebilmeniz için sermayenizin en az 100.000 TL olması ise size rahat nefes aldıracaktır.
Oto yıkama dükkanı karlı mı? Ne kadar kazandırır?
Oto yıkama işinin karlı olup olmayacağı tamamen günlük cironuza bağlı olarak değişecektir. İşletme maliyetlerini çıkardıktan sonra elinize ne kadar kalacağı tamamen işletmenizin kendisine has özelliklerine bağlı olacaktır.
İyi ve işlek bir yerde açacağınız bir oto yıkama işletmesinde hizmet kalitesi de kusursuzsa elbette kar elde etmeniz çok yüksek bir ihtimal olacaktır. Ancak uygun olmayan ve tecrübesiz personellerin istihdam edildiği bir oto yıkama dükkanının kar elde edebilmesi mümkün olmayacaktır.
Bazı girişimci adayları, oto yıkama dükkanı kaç araba yıkar ve benzeri soruların cevaplarını merak etmektedir. İşin açıkcası, böyle soruların asla tek bir cevabı yoktur. İşletmenizin nereye ve ne koşullarda açacaksanız? Bu gibi soruların cevaplarına göre bir oto yıkama dükkanının günlük kaç araba yıkayabileceğini söyleyebiliriz.
İşlek bir bölgede açılmış olan bir oto yıkama işletmesinde ürün çeşitliliği fazla ise günlük ciroda bu oranda fazla olacaktır. Net bir rakam ifade edebilmek yanlış olacaktır. Ancak böyle işletmelerde günlük cironun 2.000 TL’nin altında kalmayacağını ifade etmemiz gerekiyor.
Oto yıkama dükkanı, kar marjı yüksek bir sektördür. Ancak önemli olanın kar marjı değil, günlük cirodur. Müşteri kitleniz ne kadar yoğunsa o oranda kar elde edersiniz.
Oto yıkama işletmesi kışın iş yapar mı sorusu da girişimciler tarafından merak edilmektedir. Kış aylarında oto yıkama dükkanlarının ciroları düşmektedir. Eğer hizmet çeşitliliğiniz fazlaysa, bu konuda sıkıntı yaşamayacağınızı söyleyebiliriz.
Oto yıkama dükkanı açmak için gerekli belgeler nelerdir?
Oto yıkama dükkanı için bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde, daha sonra sıkıntı ve problemlerle karşı karşıya kalırsınız. Bu nedenle, işletme açmadan önce bu şartları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
- İşletmenizin asgari 100 metrekare olmasına özen gösterin. En az 5 araçlık bir otopark alanınız mutlaka olmalıdır.
- Kış aylarında saat 20.00’e, yaz aylarında ise saat 21.00’e kadar hizmet verebilirsiniz. Aksi takdirde, çevre sakinleri sizi şikayet edebilir.
- Mutlaka bir adet müşteri bekleme salon alanı oluşturmalısınız.
- Yapı kullanım izni olan binalarda bu işletmeyi açabilirsiniz.
- Çevre bölgeye suların akıtılmaması gerekir. Bu nedenle, su gider eğiminin ızgaraya verilmesi gerekir.
- Yıkama alanının kapalı olması gerekir. Ses izolasyonuna önem vermelisiniz.
- Yıkama alanında duvarların su geçirmemesi gerekir. Bunun için gerekli tadilat işlemlerini tamamlamalısınız.
- Su için ön ödemeli sayaç taktırmalısınız. Su faturanızın ne kadar olacağı konusunda net konuşmak yanlış olacaktır. Bunun için araştırma yapmalısınız.
- İşletmenizde yangın güvenlik tedbirlerinin tam olması gerekiyor.
- İşletmenizde istihdam edeceğiniz personellerin kılık ve kıyafetine azami özen göstermelisiniz. Genel ahlaka uygun olmayan kılık ve kıyafet ile çalışılmamalıdır.
Ayrıca oto yıkama işletmesi için oto yıkama ruhsatınızın alınması gerekmektedir. Bunun için gerekli evraklar şu şekilde olacaktır
- Başvuru dilekçesi,
- İlgili yere ait Tapu ve kira sözleşmesi,
- Kat Mülkiyetine tabi yerlerde kurulacak işyerleri için Kat Mülkiyeti Kanunun 42. Maddesine uygun olarak alınmış kat Malikleri kurulu kararı,
- Kamuya ait mülkler söz konusu olduğunda izin/tahsis veya kira kontratı,
- İlgili yere ait ölçülü ve ölçekli vaziyet planı,
- Ana arter çıkışı olan yerlerde Fen İşleri Müdürlüğü karar-görüş alınacak,
- Fen İşleri Müdürlüğünden Deşarj izni alınacaktır.
- 9207 Sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatına İlişkin Yönetmeliğin Eki olan Örnek 2 Gayrisıhhi işyeri açma ruhsatı başvuru/ beyan formu)’ nun doldurulup formdaki eklerinin alınması.
Şimdi gelelim işletmenin resmi olarak kurulabilmesi için yapmanız gerekenlere. İşletmenizin hukuki statüsü, şahıs işletmesi olursa sizin için avantajlı olacaktır. Çünkü şahıs işletmeleri, hem daha az masraflı hem de yönetimi daha kolay olacaktır. İşletmenizi yasal olarak kurmak için güvendiğiniz bir muhasebeci bularak anlaşmalısınız. Muhasebeciniz, tüm yasal işlemleri sizin adınıza yapacak ve işletmenizi kuracaktır. Bu aşamda imza sirküleri, fotoğraf, kira kontratı gibi bilgi ve belgeleri sizden talep edecektir.
Oto yıkama dükkanı KOSGEB desteği var mı?
Evet, var. Oto yıkama dükkanınız için devlet desteğini KOSGEB vermektedir. Bunun için işletmenizi yasal olarak kurmadan önce mutlaka KOSGEB girişimcilik kursuna katılmanız gerekiyor. Bu kursla ilgili bilgilere ilinizde bulunan KOSGEB İl Müdürlüğü’nden alabilirsiniz.
İlk aşamada, kursu alıp işletmenizi kurduktan sonra KOSGEB, 5.000 TL nakit verecektir. Daha sonra ise 1.yılın sonunda SGK’lı olarak çalıştıracağınız personel sayınıza göre 20.000 TL daha alabilirsiniz. 2.yılın sonunda da yine sigortalı personel sayınıza göre 20.000 TL daha hibe alabilirsiniz.