Çöl İklimi Nedir? Nerelerde Görülür?
Mobil Ekranı Kaplayan Popup Reklam
Mobil Ekranı Kaplayan Popup Reklam

Çöl İklimi Nedir? Nerelerde Görülür?

Çöl İklimi Nedir? Nerelerde Görülür? Çöl veya kurak iklim kurak bölgelerde yaşanır ve her yıl 25 mm ile 200 mm arasında değişen çok düşük yağışlarla karakterizedir. Şili’deki Arica gibi bazı çöllerde, yıllık ortalama yağış yaklaşık 1 mm’dir. Bazı yıllarda, bazı çöller hiç yağış görmeyebilir. Evapotranspirasyon yoluyla yılda 200 mm’den fazla yağış alan, ancak daha fazla su kaybına uğramış bazı alanlar da çöl iklimi altında kalmaktadır.

Bu reklam size özel yayımlanmaktadır

Çöl İklimleri Çeşitleri

Bu iklimi, sıcak çöl iklimi ve soğuk çöl ikliminin iki temel varyasyonu vardır. İlk ikisi kadar yaygın olmayan üçüncü varyasyon, hafif çöl iklimi. İzotermler, çeşitli çöl iklimlerini belirlemek için kullanılır. En yaygın ve doğru olanı, yıllık ortalama sıcaklığı olan 18 0 C’dir. Bir kurak bölgenin ortalama yıllık sıcaklığı izotermin üzerine düşerse, bölge sıcak bir çöl iklimi ile sıcak bir çöl olarak sınıflandırılır. Soğuk çöller, yıllık ortalama sıcaklıkları izotermin altına düşen bölgelerdir. Çöl iklimlerini ayırt etmek için kullanılan diğer izotermler en soğuk ayda 0 0 C veya ortalama sıcaklık -3 0 C’dir. 18 0C çoğunlukla kullanılır çünkü yıl boyunca kurak bir bölgenin sıcaklıklarına daha doğru bir fikir verir.

Çöl İklimi Nedir? Nerelerde Görülür?
Çöl İklimi Nedir? Nerelerde Görülür?

Sıcak Çöl İklimi

Sıcak çöl iklimleri yaşayan alanlar, 30 0 N ve 30 0 S enlemlerinde bulunur. Bu kemer subtropikal sırt olarak bilinir ve yüksek atmosferik basınç alanıdır. Genel olarak, bu bölgelerdeki iklim yıl boyunca sıcak, kuru ve güneşlidir. Yazın, maksimum sıcaklık 40 ° C’ye çıkabilir ve en sıcak bölgeler bazen 45 ° C’yi aşan sıcaklıklarla karşılaşır. Sıcak çöllerdeki yıllık ortalama sıcaklık genellikle 30 ° C’yi aşan zamanlarda çok yüksektir . Gece genellikle günlerden daha soğuktur. Yılın en soğuk aylarında, gece sıcaklıkları donma noktasına düşebilir. Soğuk geceler, berrak çöl gökyüzünün altında aşırı miktarda radyasyon kaybına bağlı.

Sıcak çöl iklimini yaşayan bölgelere örnekler Güney Afrika’daki Kalahari Çölü, Kuzey Afrika’daki Sahara Çölü, Orta Doğu’daki Arap Çölü, Güney Asya’daki Thar Çölü, Avustralya’daki Simpson Çölü ve Sonoran Çölü gibi Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika arasında yatıyor.

SİZİN İÇİN: Çöl Tilkisi Nerede Yaşıyor? Çöl Tilkisi Hayvanı Bilinmeyen Özellikleri

Soğuk Çöl İklimi

Soğuk çöl iklimleri genellikle yüksek dağların pıhtı tarafındaki ılıman bölgelerde bulunur. Zirveler nem taşıyan rüzgârların bu bölgelere ilerlemesini engeller, dolayısıyla çökelmeyi sınırlar. Sıcak çöl iklimlerine kıyasla daha yüksek rakımlarda ortaya çıkarlar. Soğuk çöl iklimindeki yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk, kurak ve kar yağmaz. Bu iklimi yaşayan çöller, sıcak çöl iklimi içinde kalanlardan daha kurutır.

Soğuk çöl iklimindeki bölgelere örnek olarak Moğolistan’daki Gobi Çölü, Arjantin’deki Patagonya Çölü, Orta Asya’daki Kaptana Çölü, Kazakistan’daki Karagiye Deposu, ABD’deki Büyük Havza Çölü ve İspanya’daki Tabernas Çölü gelmektedir.

Başa dön tuşu
nakliyat | - | Sağlık Haberleri | - | kahve tarifleri | - | istanbul eşya depolama | - | kartal evden eve nakliyat | - | istanbul evden eve nakliyat