Mercan resifi türleri nelerdir?
Mercan resifi türleri nelerdir? Mercan resifi genellikle sıcak sularda bulunmaktadır. Oluşumu ve birçok çeşidi olan mercan resifinin ne olduğu merak konusudur. Detayları haberimizde..
Mercan resifi nedir ve nasıl oluşmaktadır?
Denizlerin mercan resifi deniz suyunun ılık ve sıcak olduğu bölgelerde oluşan ve etrafında birçok deniz canlısının bulunduğu renkli yapılardan oluşmaktadırlar. Sıcak denizlerde yüzerken deniz altında göreceğiniz mercan resiflerinin tamamı 200 milyon yıldan daha yaşlıdır. Mercan resifleri ayrıca deniz yaşamının yüzde 25’ine ev sahipliği yapar. Mercan resifi ve ev sahipliği yaptığı canlılar yaşamları boyunca birbirine muhtaçtır.
Polipi isminde küçük canlılardan oluşur
Mercan resifi mercan polipi adı verilen küçük canlılar tarafından oluşur. Bazı mercan polipi türleri serti bazıları ise yumuşak yapıdadır. Binlerce mercan polipi küçük bir alanda bir arada yaşar. Bu durum 1000 kardeşin aynı odada kalması gibidir. Kulağa ilginç geliyor olsa da mercan polipleri yaşamak için bir arada olmak zorundadır.
Bitkiye benzeyen alglerle yaşarlar
Mercan resifi ayrıca bitkiye benzeyen alglerle de beraber yaşar. Beraber yaşayan bu canlılar beraber büyür ve mercan resifi adı verilen büyük yapıları ortaya çıkarır. Mercan resifi binlerce deniz canlısına ve bitki türüne ev sahipliği yapar.
Ilık ve tropik iklime sahip yerlerde oluşan mercan resifleri dalgaların oluştuğu yüzey alanlarının yakınında bulunur. Dalga, mercan resifi içerisinde yaşayan deniz canlısı ve bitkilerin ihtiyaç duyduğu besini ve oksijeni tedarik eder.
Mercan resifi kaç türe ayrılır ve türleri nelerdir?
Üç çeşit mercan resifi bulunur. Bunlar kıyı resifi, set resifi ve mercanadadır. Kıyı resifi kıyı boyunca oluşan ve en yaygın görülen mercan resifi türüdür. Set resifi kıyıya paralel şekilde oluşur, kıyı ve resif arasında göl ve gölcük benzeri bir yapı oluşturur. Mercanada ise derin ve geniş bir çember etrafında oluşan resiftir.
En büyük mercan resifi nerededir?
Büyük Set Resifi, birbirinden ayrı 2,900 resif ve 900 adadan oluşan, 2,600 km genişliğe yayılmış 344,400 km² alanı ile dünyanın en büyük resif sistemidir. Resif kuzey doğu Avustralya’nın Queensland sahili açıklarında bulunan Mercan Denizi’ndedir.
Mercanlar nasıl bir tür canlılardır?
Mercan, kabuğun içinde belli bir miktarda büzülebilir, ancak kabuğu terk edemez. Koloni fertlerinin kabukları birbirinden değişik şekillerdedir. Kalkerden meydana gelen kabuk kütlesi, sürgün şeklindeki üreme sonucu devamlı olarak büyür. Bu büyüme sırasında sadece kütlenin yüzeyindeki mercanlar canlı olarak kalır.
Türkiye’de mercan türleri var mı?
Mercanlar, Türkiye’de sadece Kaş-Fethiye arasında ve Ayvalık kıyılarında bulunuyor. Marmara Denizi ise Karadeniz ve Ege Denizi arasında koridor görevi yaptığından az da olsa mercan kolonisi barındırırken dünyada başka örneği bulunmamaktadır.
Mercan rengi ne renk?
Mercan,teal renginin tamamlayıcısı olan, pembeye çalan bir renk.
Sizin için: Maldivler Yıldızların Denizi Gerçek mi? Yıldızlı Denize Nasıl Gidilir?