Kürtçe Fıkralar ve Bilmeceler - Mamikên Kurdî 2021
Mobil Ekranı Kaplayan Popup Reklam
Mobil Ekranı Kaplayan Popup Reklam

Kürtçe Fıkralar ve Bilmeceler – Mamikên Kurdî 2021

Kürtçe Fıkralar ve Bilmeceler, Kürt tarihinde önemli bir yere sahip olup, kürtçe eğlence oyunları arasında yer alan bilmeceler, kürt oyunlarının gözdesi haline gelmiştir. Bizler Mamiken Kurdi makalemizde kürt edebiyatında yola çıkarak çeşitli dönemlerde dile getirilmiş kürtçe bilmeceler üzerinde bilgiler vereceğiz. Kürtçe fıkralardan sonra kürt edebiyatında eğlence türü olarak önümüze çıkan kürt bilmeceleri, birbirinden güzel bilmecelerden oluşarak çeşitli kürtçe oyunlar alanında bunları oynayabilirsiniz.

Bu reklam size özel yayımlanmaktadır
Kürtçe Fıkralar ve Bilmeceler -  Mamikên Kurdî
Kürtçe Fıkralar ve Bilmeceler – Mamikên Kurdî

Kürtçe Bilmeceler

1-)
Qesra spî, bê pencere û bê derî, Beyaz saray; penceresiz, kapısız,
Tê de rûniştî ye bûkeke zerî. İçinde oturmuş sarı bir gelin kız.

Bu bilmecemizde beyaz bir saraydan bahsedilerek, içinde oturulan sarı bir gelin hakkında bilgiler vermektedir. Bakalım bu bilmecemizi ilk kim bilecek?

2-)
Şaşik li ser sera ye, Başında sarık durur,
Bang dide ne mela ye. Hoca değildir, ezan okur.

Bu bilmecemiz ise bir hayvanı işaret etmektedir. Sarıklı bir biçimde olan bu hayvanın kim olduğunu bilen ilk kişi oyunu kazanacaktır. Bilmeceye bir ipucu vermek gerekirse, bu hayvanımızı görmeyen kalmamıştır. Muhakkak herkes bunu hayatında bir defa dahi olsa görmüştür.

3-)
Apê min tê ji deştê, Amcamdır ovadan gelen,
Barek strî li piştê. Sırtında bir yük diken.

Bir önceki bilmecemizde olduğu gibi bu bilmecemizde bir hayvandan oluşşmaktadır. Bilmecemizin cevabı bir hayvan olmaktadır. Sırtında bir yük taşıyan bu hayvanımız nazik bir yapıya sahip olmakla beraber, kendini korumadan onu eline almak isteyen kişilerin canını yakacak türden bir hayvandır.

4-)
Çavzero, simbêlbelo; Ela gözü, dik bıyığı var;
Li ser dîwarê hembero. Dikildiği yerse, karşıki duvar.

Kürtçe bilmeceler oku konumuzun son kürtçe bilmecesi ise yine bir hayvandan oluşuyor. Uçan bir hayvandan oluşan bu sorumuzun cevabı, kürtçe fıkralar arasında da sıklıkla yer alan bir hayvandır.

Cevaplar:
(1-) Hêk-Yumurta, 2-) Dîk-Horoz, 3-) Jûjî-Kirpi, 4-) Kund-Baykuş)

konumuzun sonuna gelirken yeni kürtçe bilmeceler ve kürtçe hikayeler paylaşmak için elimizden geldiğince araştırmalar yaptığımız belirtmek istiyoruz. Önümüzdeki günlerde yeni içeriklerimiz arasında Kürtçe fıkralar ve kürtçe masallar yer alacaktır. Kürtçe masallar sayesinde kürt çocuklarının eğitimine katkı sunacağımıza inanıyoruz. Bu bağlamda kürt çocuklarının eğitimi için sitemizde elimizden geldikçe faydalı içerikler üretmeye devam edeceğiz.

Kürtçe Fıkralar

Fatika Dînik ( Kürtçe Fıkralar ve Bilmeceler)

Xwazgîniyên Fatika Dînik çûbûn bûka xwe bibin, lê diya wê ne li mal bû. Gotin: Fatika delal, ma diya te li mal e? Fatikê got: Na, diya min ne li mal e, çûye bi cîranên me ra şer bike. Gotin: Ji bo çi ewê bi cîranan ra şer bike, Fatikê got: Cîran dibêjin min bi bîra wan da rîye, diya min jî dibêje na, bi bîrê da nerîye, li kêleka wê rîye û dûra bi nigê xwe totî bîrê kiriye. Ji bo vê jî diya min çû ser wan û nuha şer dikin. 

Mastürbasyon Yapmak Zayıflatır mı?

Pişta Min:

Sê çar mêr li yekî dixin, hema li kura wî didin dibê ax piştamin ax piştamin.Zelam dibêjinê: heyran em li kurate didin tu dibêjî piştamin! Dibê raste waxta biştamin qehîmbuya we hemuyan limin nedixist. 

Ya Zîyaret:

Du heb jinê mêriki hene. Îja mêrik diçe ser ziyaretê. Dia dike dibê: Ya zîyaret  înşelah heta ez herim malê jina min a mezin mirine. Û diçe malê mêze dike ku qîjîn, wajîn û dengê girînê tê. Dibê: Ev çî ye?  Gundî dibêjin: welle jina te ya biçûk mirîye. Kürtçe en güzel fıkralar Mêrik baz dide diçe ser zîyaret û dibêje: Ya Zîyaret min ji te re got jina mezin, te çi a biçûk bir. Qey deng di qûnê ra tê te.

Şekir , Şêrîn bû; nefs kafir bû: 

Go gundîya yek şand bajêr ko here ji wan ra şekira bistîne. Camêr çû şekir standin, lê vegerê da dilê wî çû şekira, hebo hebo avêt devê xwe heta gihîşte gund. Wextê gihîşte gund, mêze kir ku şekir nemane. Gotin, te çawa kir, kanên şekir? Camêr li hev çû hat û got, şekir Şêrîn bû; nefs kafir bû.

KAYNAK: Kürtçe Fıkralar ve Kürtçe Bilmeceler

Başa dön tuşu
nakliyat | - | Sağlık Haberleri | - | kahve tarifleri | - | istanbul eşya depolama | - | kartal evden eve nakliyat | - | istanbul evden eve nakliyat