Çim poleni alerjisi nedir?
Mobil Ekranı Kaplayan Popup Reklam
Mobil Ekranı Kaplayan Popup Reklam

Çim poleni alerjisi nedir?

Çim poleni alerjisi nedir? Bahar mevsimiyle birlikte hava ısınmaya, doğa canlanmaya başlıyor. Ağaçlar çiçekleniyor, çimenler yemyeşil oluyor, çiçekler açıyor. Bazı insanlar mevsim değişikliğinin farkına varmazken, bazılarında baharla birlikte hapşırık, burun – göz akıntıları gibi bahar alerjisi şikâyetleri oluyor. Mevsimsel alerjik rinit diğer adıyla bahar nezlesi en sık görülen alerjik hastalıklardan biri.

Bu reklam size özel yayımlanmaktadır
Çim poleni alerjisi nedir?
Çim poleni alerjisi nedir?

Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye (antijen) yanıt vermesiyle başlıyor. Bunu da alerjenin giriş yerine antikor göndererek yapıyor. Alerjen ve antikor arasındaki savaş kana çeşitli kimyasal maddelerin salınımına neden oluyor. Kimyasal maddeler de alerjik hastalıklara neden oluyor. Bahar alerjilerinin en sık görülen belirtileri; hapşırma, gözlerde, burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve bazen de baş ağrısı. Bazı hastalarda işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürüğün de görülebildiğini belirten Prof. Dr. Kazkayası “Alerji yakınmaları bazı kişilerde bütün bir yıl boyunca sürerken, bazılarında belli mevsimlerde artış gösteriyor. Bahar nezlesi olan kişilerin yakınmaları ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkıyor. En sık neden olan alerjenler; çim, ağaç ve yabani ot polenleri. Yıl boyu alerjik rinit yakınması olanlarda ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüyleri en sık rastlanılan alerjenler. Diğer taraftan hava kirliliğinin alerji yakınmalarını arttırdığını gösteren çalışmalar da bulunuyor. Bu konuda İstanbul’da yapılan bir araştırmada, hava kirliliği olan bölgelerde alerji yakınmalarının daha fazla olduğu tespit ediliyor.

Polen alerjisine karşı yapılması gerekenler

*Polen mevsiminde pencere ve kapıları kapalı tutun,
*Evinizin içindeki bitkileri uzaklaştırın,
*Evinizde tüylü hayvan beslemeyin,
*Kuştüyü yastık, yün yastık, yorgan, yatak yerine sentetik olanlarını kullanın,
*Sigara içmeyin ve yanınızda içirmeyin.

Çim Polen Alerjilerinde Moleküler Alerji Testi

Çim poleni denilince aslında çok geniş bir polen ailesi akla gelmelidir. Ilıman iklim polenleri ve sub-tropikal ılıman iklime ait çimen polenleri mevcuttur. Türkiye Ilıman iklim olmasına rağmen sıklıkla sub-tropikal iklime ait polenler de görülmektedir

Ilıman İklime Ait Çim Polenleri

Ilıman iklim Polenlerinin başında çayır poleni ve buğdaygiller poleni bulunmaktadır. Ilıman iklim polenleri birbirlerine çok benzerler ve bu yüzden çapraz reaksiyon çok fazladır. Ancak sub-tropikal iklime ait polenler ılıman iklimin polenlerine çok benzemez. Bu yüzden polenlerin çok ayrıntılı incelenmesi faydalıdır.

Başlıca çimen polenleri çayır kelp kuyruğu, İngiliz çimi, domuz ayrığı, çayır salkım otu, kokulu çayır otu ve buğdaygiller bulunur. 

Subtropikal Çim Polenleri

Subtropikal çimen polenleri arasında bermuda çimen poleni olarak bilinen köpek dişi ayrığı ve bahia çimen poleni yani parlak yalancı darı çim poleni ve Johnson çim poleni bulunmaktadır.  Bu sub-tropikal polenleri arasında ve ılıman çim polenleri arasında çapraz reaksiyon oranı düşüktür. Bu polen gurubu da Türkiye’de sıklıkla görülmektedir. Sub-tropikal iklimde görülmesine rağmen Türkiye’de de sıklıkla görülmesi şaşırtıcıdır. Bu polenlere karşı alerjisi gelişenlerin belirlenmesi de çok önemlidir. 

Polen Alerjisinde Moleküler Alerji Testi Neden Önemli?

Sub-tropikal çim polenlerinin de ülkemizde sıklıkla astım ve alerjik nezleden sorumlu olabilmesinden dolayı alerji aşısı seçiminde bu polenlere alerjinin olup olmadığı çok önemlidir. Şayet bu polenlere karşı alerji testi yapılmazsa ve sadece ılıman iklim çim polenlerine alerji aşısı yapılırsa yetersiz fayda görülecektir. Bu nedenle de moleküler alerji testi çok önem kazanmaktadır. Çünkü subtropikal polen alerjileri için deri testi veya kan testinde sıklıkla yapılmamaktadır. Bunun sonucu olarak da alerji tespit edilememektedir. Ilıman iklim polen alerjisi olanlarda sub-tropikal polen alerjileri varlığı da mutlaka tespit edilmelidir. Bu sayda çok daha etkili alerji aşısı yapılması sağlanabilmektedir. 

Çim polen Alerjileri Hangi Ayda Görülür?

Çim polen alerjileri Mayıs ile Ağustos ayları arasında görülmektedir. Bu aylarda alerjik nezle ve astım belirtileri görülüyorsa araştırılmalıdır.

Çim Polen Alerjilerinde Moleküllerin Önemi

Çayır kelp kuruğu için en önemli molekül Phl p 1 dir. Çim polen alerjisi göstergesi diyebiliriz. Phl p 7 ve 12 panalerjen göstergesidir ve bu moleküller pozitifse birçok moleküler de pozitif olduğu anlaşılır. Phl p 11 ise zeytin polen alerjeni ile çapraz reaksiyon yapan moleküldür. 

Phl p 5 ise polen alerjisi ciddiyeti ve alerjik rinitten astıma dönüş olacağını gösterebilen moleküldür. 

Phl p 12 ise profilin içermektedir ve birçok ağaç poleni, lateks ve sebze ve meyve alerjenleri ile çapraz yapan moleküldür. 

Moleküler Yayılma

Moleküler alerji testi moleküler yayılmayı da gösterir. İlk polen alerjisi başlangıcında sadece Phl p 1 pozitifken daha ilerleyen yaşlarda önce phl p 4 ve 5 sonrasında Phl p 2 ve 11 ve en son aşamada Phl p 7 ve 12 görülmektedir. Başlangıçta bir moleküler alerji varken ilerleyen dönemlerde birçok moleklüler alerji olması ve son aşlamada Phl p 7 ve 12 ye hassasiyet gelişmesi bir çok ağaca, sebze ve meyveye de hassasiyete neden olabilmektedir. 

SİZİN İÇİN: Clovate Krem Nedir? (Dermatit, Alerji, Egzama Tedavisi)

Alerji Aşısı Seçimi ve Etkisi Hakkında Bilgi verir

Moleküler yayılma olmadan moleküler alerji başlangıcında alerji aşısı başlanması çok hızlı etki ederken moleküler yayılma sonucu etki daha geç ve daha zor olabilmektedir. Bu nedenle moleküler alerji testi alerjinin ciddiyeti ve moleküler yayılma hakkında bilgi sağlar

Aynı zamanda sub-tropikal çim polenleri ile ılıman çim polen alerjenleri arasında çapraz reaksiyon olmaması nedeniyle alerji aşısında alerji her iki polen gurubuna varsa her iki alerjenin de alerji aşısında olması gerekir. Aksi taktirde alerji aşısı etkisi daha az olacaktır. Tek başına ılıman iklim çim polen alerjisi varsa sadece timoty alerjeni ile alerji aşısı yapılması daha uygun olabilmektedir. 

Alerjik hastalığın daha kötü ilerleyeceği hakkında bilgi sağlar

Özelikle Phl p 5, 7 ve 12 moleküllerin pozitif olması hastalığın daha ciddi ve alerji aşısına etkisinin daha az olacağını gösterir. 

Başa dön tuşu
nakliyat | - | Sağlık Haberleri | - | kahve tarifleri | - | istanbul eşya depolama | - | kartal evden eve nakliyat | - | istanbul evden eve nakliyat