Lahananın karaciğere faydaları nelerdir?
Lahananın karaciğere faydaları nelerdir? Evimizde her zaman bulundurmamız gereken lahana karaciğer yağlanmasına ve obeziteye karşı iyi geliyor. Zayıflamak isteyenler ise beyaz lahana diyetlerine başvuruyor. Lahana toksinleri arındırarak tok tutma özelliği ile zayıflamada kullanılıyor. Lahananın karaciğere sağladığı yararlar haberimizde..
Toksinlerden arındırır
Bağırsak, mide ve akciğer kanserlerine karşı vücudu toksinlerden arındırarak koruyor. Lahana geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitkisidir. Klorofil, glukosinolatos, polifenoller ve vitaminler açısından zengin olduğundan kanserin önlenmesine katkıda bulunur, kanserojenlere karşı koruyucudur. Vücuttaki toksik maddeleri ortadan kaldırarak daha iyi çalışması sağlar ve karaciğerin korunmasına yardımcı olur. Demir ve C vitamini içeriği nedeniyle anemiyi önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur, bu da sebzelerden demir emilimini tercih eder
Aşırı tüketiminde su kaybı
Lahana sebzesinin aşırı tüketimi vücudunuzda su kaybına neden olabilir. Bu şifalı besinin fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinlik yapabilir. Ayrıca lahana sebzesinin suyunu içenler çok fazla tükettikleri zaman idrar yollarında tahrişe neden olur
Lahana hangi hastalıklara iyi geliyor?
- Enfeksiyonlara karşı koruyor.
- Sinirleri güçlendiriyor.
- Zayıflamaya yardımcı oluyor.
- Yüksek tansiyonu düşürüyor.
- Kemikleri koruyor.
- Bağırsakları çalıştırıyor.
- Kansere karşı koruyor.
- Turşusu probiyotik özelliğe sahip
Lahana çeşitleri nelerdir?
- Beyaz lahana – Türkiye’de en çok yaygın tür. En çok sıcak yemeklerde kullanılır. Ortalama 25 cm çapında küre şeklindedir.
- Brüksel lahanası – Çapı ortalama 3 cm olan beyaz lahana türü. Sıcak yemeklerde kullanılır.
- Karalahana
- Yaprak lahana
- Kırmızı lahana – En yaygın olarak salatalarda tüketilir.
- Milano lahanası
Lahana hangi vitaminleri içerir
Lahana yüksek miktarda C vitamini ve A vitamini içerir. Ayrıca pantotenik asit (B5), piridoksin (B6), tiamin (B1), riboflavin (B2) niasin (B3) gibi temel vitaminler bakımından da zengindir. Sodyum ve potasyum başta olmak üzere magnezyum, manganez, fosfor, kalsiyum ve çinko mineralleri içerir. İyi bir çözünür lif kaynağıdır.
Sizin için: Vitaminler göz hastalıklarına iyi geliyor mu?