Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmelidir? Diyabet Hastalarına Öneriler

Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmelidir? Diyabet Hastalarına Öneriler. Hastalıklar arasında Diabetus Mellitus hem dünya hem de ülkemiz açısında ciddi sağlık problemleri oluşturmaktadır. Diabetus Mellitus tedavisinde ana ayaklar olan spor, doktor tedavisi ve diyet farklı şekillerde ve farklı ekollere göre çok değişik biçimlerde ele alınabilmektedir. Önemli olan hiçbir genel geçer kurala uymadan bireyin özelliklerini sadece kişiye göre değerlendirip buna göre tedavi yapmaktır. Bu cehetle; burada spor ve doktor tedavisi dışında diyet düzenlenmesini anlaşılabilir biçimde kısaca anlatmaya özen göstereceğim.

Bu reklam size özel yayımlanmaktadır


Gıdalar içerisinde kalori biçimleri değişmeksizin insan vücuduna alındığında farklı kan glikozu, kan lipid değerleri (kolesterol) , vitamin ve mineraller açısından etkilerini ön görmek amaçlı çalışmalar yürütmekle birlikte, bunların üst analizlerde (metaanaliz) hiç etkili olmadıkları bilinmektedir. Bu yüzden bütün bu karmaşaya ve bütün bu algı yönetimine daha özet ve net bir biçimde son vermek ve herkes için anlaşılır kılmak çok önemlidir. Bu bazla temelde 3 amaç bizim için diyabet tedavisinde köşe noktalarıdır.

  • Rafine olmayan ve sentetik yapı içermeyen ürünler,
  • Ölçülü ve az miktarda, sık sık tekrarlanan beslenme,
  • Doyma eylemini beklemeksizin sofradan uzaklaşmak

Şimdi bunları tek tek açıklayalım;

Rafine olmayan ve sentetik yapı içermeyen ürünler: Rafine olmayan gıdalar beslenme sırasında kullanıldığında vücutta yakılmaları, parçalanmaları ve vücutta faydalı hale getirilmeleri için dahi kalori harcanması gereken, içeriğinde farklı protein vitamin, mineral, yağ asitleri gibi doğal süreçle organizmanın ihtiyacı olan birçok farklı yapıyı barındırmaları açısından zengin gıdalardır. Bu nedenle kan şekerini hızla yükselten, organizmada metabolik aktiviteye yol açmaksızın parçalanan sentetik boyar maddelerin ve DNA’sı değiştirilmiş GDO’lu ürünlerin kullanıldığı rafine ürünler insan yapısını ve kan şekeri kontrolüne ciddi bir miktarda zarar verirler. 

SİZİN İÇİN: Tansiyon düşünce mide bulanır mı? Düşük Tansiyon Türleri Nelerdir?

Ölçülü ve az miktarda, sık sık tekrarlanan beslenme: Yemek içerisinde büyük porsiyonlar yemek, normal insanlarda bile kan glikozu ve yağlarında yükselmelere yol açtığından, diyabetli hastalarda (metabolik dengeleri bozulmuş ) bu yükselmenin daha belirgin olduğunu akılda bulundurmak gerekir. Tedavi amaçlı kullanılan ilaçların kanda bulunduğu süre dahilinde kan şekerini sürekli düşürmeye çalışması bu tür bir yeme biçimini, kan şekeri oynamalarına izin vermeyecek biçime getirdiği için daha uygun olduğundan, tedavinin de gereklerinden biridir. Bu sebeple az az sık sık beslenme modeli diyabetli bireylerde tedavi protolü olarak yer alır. Aksi halde acıkma atakları kaçınılmaz olup, sağlıksız besinlere yönelme gerçekleşebilir. Ki bu metabolik dengesi bozulmuş bireylerin kontrolünü daha da bozacaktır. 

Doyma eylemini beklemeksizin sofradan uzaklaşmak: Diyabetli hastalarda kan şekeri yükselse bile, doku içerisinde yeterli miktarda alınamayan glikoz nedeniyle, doyma süresi uzayabileceğinden, hastanın kendi belirlediği küçük porsiyonlarla, yemeği yedikten sonra beyindeki doyma uyarısını sofra dışında beklemek önerilir (CODHy – 2019, Diabetic Age and Satiety Time Correlation).

Hastaların yemekten sonra egzersiz yapmayı da alışkanlık haline getirmesi önemli tedavi parçalarından biridir. Bütün bunlarla beraber 3 ayda 1 diyabet açısından doktor viziti, 6 ayda 1 göz ve kardiyoloji viziti hastalarda oluşabilecek tahribatları minimum hale getirecek temel tıbbi yaklaşımdır.

Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmelidir, Diyabet Hastalarına Öneriler, diyabet hastası olanlara bitkisel çözümler, diyabet hastaları hangi besinleri tüketmelidir, diyabet hastaları kendilerine nasıl dikkat etmelidir, diyabet hastaları karınlarını tam olarak doyurmalı mıdır, kimler diyabet hastası olabilir, diyabeti önleyecek bitkisel çözümler nelerdir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Haber Eşya Depolama nakliyat