Kedilerde Göz Enfeksiyonları ve Körlük – Kedilerde Göz iltihabı

Kedilerde Göz Enfeksiyonları ve Körlük Nedenleri Kedilerde Göz Enfeksiyonları ve Körlük – Kedilerde Göz iltihabı. Kedilerde Göz Enfeksiyonu neden olur, nasıl tedavi edilir.

Bu reklam size özel yayımlanmaktadır
Kedilerde Göz Enfeksiyonları ve Körlük - Kedilerde Göz iltihabı
Kedi Göz İltihabı

Göz enfeksiyonları kedilerde tedavi edilebilir bir durumdur; bununla birlikte, ciddi göz enfeksiyonları ve tedavi edilmeyen göz enfeksiyonları kedilerde kalıcı körlüğe neden olabilir. Körlük riskinin yanı sıra, göz enfeksiyonları aşırı rahatsızlık ve ağrıya neden olur. Bu nedenle, göz enfeksiyonu olan kedilere veteriner hekim tarafından dikkat edilmesi son derece önemlidir.

Konjonktivit, kedilerde en sık teşhis edilen göz enfeksiyonudur. Enfeksiyon, konjonktiva iltihabına yol açar – göz kapaklarının iç yüzeyini ve göz küresinin dış yüzeyini çizen pembe zar (resme bakın). Tedavi edilmediği takdirde, konjonktivit göz hasarına, görme kaybına ve körlüğe neden olabilir. Kedilerde Göz iltihabı

Göz enfeksiyonları, gözdeki yaralanmalardan veya gözdeki yabancı cisimlerden (örn. Kir, kum) kaynaklanabilir. Yenidoğan yavru kedi, doğum sırasında annenin vajinal enfeksiyonlarından dolayı göz enfeksiyonları geliştirebilir ve sağlıksız bir ortamda doğabilir.

Viral veya bakteriyel hastalıklar da göz enfeksiyonlarına yol açabilir. Feline calivirus, ‘kedi gribi’nin bir nedeni olan ve kedilerde konjonktivite yol açabilen oldukça bulaşıcı bir virüstür. Benzer şekilde, kedi herpes virüsü de, korneanın (gözün şeffaf ön kısmı) iltihabı olan konjonktivite ve ayrıca (daha az yaygın) keratitise yol açabilen oldukça bulaşıcı bir virüstür. Keratitin bir sonucu olarak korneanın zarar görmesi körlüğe yol açabilir. Kedi klamidopilozu  konjonktivitin bakteriyel bir nedenidir. Kedi immün yetmezlik virüsü, kedi lösemi virüsü ve kedi bulaşıcı peritonit gibi diğer viral enfeksiyonlar da körlüğe neden olabilen üveite (uvea iltihabı, gözün orta alanı) yol açabilir.

Göz enfeksiyonu belirtileri

  • Rengi açık ve yeşil-sarı arasında değişen oküler akıntı (gözlerden akıntı), bir kabuk oluşturmak üzere kuruyabilir
  • Aşırı gözyaşı üretimi
  • Gözün şişmesi
  • Kırmızı şişmiş konjonktiva
  • Kornea bulanıklığı
  • Şaşılık – rahatsızlık nedeniyle, ancak şiddetli iltihaplanma, özellikle yavru kedilerde göz kapaklarının göze skarlaşmasına ve füzyonuna neden olabilir.
  • Rahatsızlık nedeniyle sürtünme

Tedavi

Göz enfeksiyonları genellikle göz damlası veya merhem ile tedavi edilir ve genellikle tedaviye iyi yanıt verir. Daha fazla ağrıdan kaçınmak ve körlük riskini azaltmak için herhangi bir oküler değişiklik kaydedildiğinde mümkün olan en kısa zamanda veteriner hekime danışın. Kedilerde Göz iltihabı

Ani başlangıçlı körlük

Kedilerde ani başlayan körlük çok endişe verici ve kafa karıştırıcı bir hastalık olabilir.

Etkilenen kedi için son derece yönünü kaybedebilir ve garip ve olağandışı bir şekilde davranabilirler. Görünüşte amaçsızca dolaşabilirler, şeylere çarpabilirler ve sıkıntıya girebilirler. Zorluklardan biri, bir sahip için kedinin kör hale geldiği açıkça belli olmayabilir ve sadece kediniz neden garip davranmaya başladıklarını bileceğiniz bir veteriner tarafından muayene edildiğinde olabilir.

Yine de fark edilebilecek işaretlerden biri, bir kedi kör olursa öğrencilerin (gözün karanlık orta kısmı) genellikle çok genişlediğidir.

Kedilerde körlük nedenleri

Kedide birçok potansiyel körlük nedeni vardır – bazıları görüşte yavaş yavaş bozulmaya neden olur ve bu durumlarda, kediler genellikle azaltılmış görüşlerine uyum sağlamayı öğrenir, eğer varsa, herhangi bir zorluk yaşadıklarını gösteren çok az işaret gösterirler. Bununla birlikte, körlük çok hızlı gelişirse, kedinin uyum sağlama şansı yoktur ve çok yönelimsizleşir ve kafası karışır. Ani başlangıç ​​körlüğünün bazı nedenleri şunlardır:

Optik nörit

Bu, optik sinirlerin (görsel bilgileri beyne taşıyan sinirler) iltihaplandığı ve sonuç olarak artık işlev görmediği ve körlüğe neden olduğu bir durumdur. Bu kedilerde nadir görülen bir hastalıktır.

Hipertansiyon (yüksek tansiyon)

Hipertansiyon kedilerde önemli bir hastalıktır ve akut başlangıçlı körlüğün en yaygın nedenlerinden biridir. Yüksek tansiyon ile, gözün arkasındaki kanamaya veya damarlardan sıvı sızmasına neden olabilecek küçük kan damarlarında hasar oluşabilir. Bu da retinanın (gözün arkasını çizen ve görmemizi sağlayan ışığa duyarlı hücreler tabakası) ayrılmasına neden olabilir. Retina ayrılırsa, artık işlev göremez ve körlük meydana gelir. Bazı kedilerde yüksek tansiyon, gözün ön tarafında kolayca görülebilen bir miktar kanamaya neden olabilir. Kedilerde Göz iltihabı

Beyin hastalıkları

Görsel sinyaller optik sinirlerden beyne geçtiği ve beynin içinde işlendiği için, beyni etkileyen hastalıklar varsa (enfeksiyonlar, enflamatuar durumlar veya tümörler) bu potansiyel olarak körlüğe yol açabilir.

Retina dejenerasyonu

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, kediler, gözün arkasındaki ışığa duyarlı hücreler katmanının (retina) dejenerasyonundan muzdarip olabilir ve bu da görüşten sorumludur. Bu meydana geldiğinde, genellikle kedilerin azaltılmış görüşlerine uyum sağlamalarına izin veren yavaş bir süreçtir. Bununla birlikte, nadir durumlarda, bu başlangıçta ani olabilir.

Teşhis

Veterineriniz öncelikle körlüğün kedinizin klinik belirtilerinin nedeni olduğunu doğrulamak veya belirlemek isteyecektir. Bu genellikle çok basittir ve bazı basit sınav tekniklerini içerir.

Körlük doğrulandıktan sonra, bir dizi potansiyel altta yatan neden olduğu için dikkatli bir şekilde daha fazla değerlendirme yapılması gerekecektir. Soruşturmalar şunları içerecek:

  • Gözün dikkatli muayenesi – gözün bir oftalmoskopla dikkatli bir şekilde incelenmesi yoluyla bir körlük nedeni ortaya çıkabilir (bir veterinerin veya doktorun göz içindeki yapıları incelemek için kullandığı alet).
  • Kan basıncının ölçümü – hipertansiyon, körlüğün yaygın nedenlerinden biri olduğundan, veterineriniz kedinizin kan basıncını ölçmek isteyecektir. Bu, göründüğünden daha kolaydır ve insanlarda olduğu gibi, genellikle kan akışı manşonun altındaki bir damardan tespit edilirken şişirilen ve söndürülen bir bacağın etrafına sarılarak yapılır.
  • Rutin kan ve idrar testleri – bunlar genellikle altta yatan hastalıkların saptanmasına yardımcı olmak için yapılacaktır. Örneğin, kronik böbrek hastalığı (böbrek yetmezliği), kedilerde yüksek tansiyonun yaygın bir nedenidir.
  • Beyin taramaları – bazı durumlarda, özellikle beynin hastalığından şüpheleniliyorsa, veterineriniz bir beyin taraması (MRI veya BT taraması) yapılmasını önerebilir. Veterinerinizin sizi bunun için özel bir kliniğe yönlendirmesi mümkündür.

Tedavi ve prognoz

Akut başlangıç ​​körlüğü tedavisi, altta yatan nedene göre değişecektir, ancak genellikle ilaçların kullanımını içerebilir (örn., Kan basıncını azaltmak veya iltihabı hafifletmek için tabletler). Bazı durumlarda körlüğün altında yatan neden tersine çevrilebilir ve normal görme geri dönebilir. Bununla birlikte, diğer durumlarda, altta yatan neden çözülse bile, görme hasarı kalıcı olabilir ve kedinin görüşünde herhangi bir değişiklik veya gelişme olmayabilir.

Görme kaybına uyum sağlama

Görme geri dönmese bile, kediler aslında görme kaybına uyum sağlamada çok iyidir. İşitme, koku ve dokunma duyularını kullanarak dikkat çekici bir şekilde telafi ederler (cisimlere çarpmayı önlemek için bıyıklarını kullanarak). Bununla birlikte, ani görme kaybı başlangıçta bir kedi için çok üzücüdür. Evdeki veya bahçedeki nesnelere çarpabilir veya çekilebilir ve sadece kendilerini çok güvende hissettikleri yere gidebilirler.

Kör bir kedinin bakımının zorlukları vardır. Etkilenen kediler iyi ayarlanacaktır, ancak bazı değişiklikler hayatlarını çok daha mutlu edecektir. Mobilya aynı konumda tutulmalı ve kaynaklar (yiyecek, su, çöp tepsileri) kolayca erişilebilir hale getirilmelidir. Gürültülü yaklaşımlardan kaçınmak için özen gösterilmeli ve tüm çocuklara yavaşça, sessizce hareket etmeleri ve onları göremeyen kediyi korkutmamaları için dikkatli olmaları söylenmelidir.

Kör kediler dışarıya çıkabilir, ancak kapalı bir bahçeye girebilir, aksi takdirde yollarını kaybedebilir veya diğer kediler veya köpeklerin saldırısına karşı savunmasız olabilirler. Zamanla ve değişmeyen sabit bir ortamla, çoğu kör kedi son derece iyi adapte olacak ve çok mutlu bir yaşam sürecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Haber Eşya Depolama nakliyat https://haberiizle.com.tr/