Wifi kim tarafından ve ne zaman icat edildi?
Mobil Ekranı Kaplayan Popup Reklam
Mobil Ekranı Kaplayan Popup Reklam

Wifi kim tarafından ve ne zaman icat edildi?

Wifi kim tarafından ve ne zaman icat edildi? Teknoloji dünyasının en önemlilerinden biri olan wifi neredeyse tüm hayatımızı etkiliyor. Wifi, internet olmasaydı şu an ki yaşamımız bu kadar kolay olmayabilirdi. Peki wifiyi ilk kim buldu ve nasıl icat etti detayları haberimizde..

Bu reklam size özel yayımlanmaktadır

WiFi yani Wireless kim tarafından nasıl icat edildi?

WiFi (Wireless) 1997 yılında 802.11 standartlarını oluşturan IEEE komitesinin başkanı Vic Hayes tarafından icat edilmiştir. WiFi (Wireless) henüz hiçkimse tarafından bilinmezken Vic Hayes WiFi teknolojisini uygulanabilir kılan standartları kurdu. 802.11 standartı 1997 yılında kuruldu. Daha sonra 802.11 standartlarına ağ bant genişliği geliştirmeleri eklendi. Bu geliştirmeler 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n ve benzeri şeklindedir. Tüketici olarak bu standartlar hakkında bilmeniz gereken tek şey, standartın son versiyonunun en iyi performansı ve uygunluğu sağladığıdır.

WiFi nedir ve anlamı nedir?

Wi-Fi; kişisel bilgisayar, akıllı telefon, oyun konsolu ve dijital işitsel cihazların kablosuz ağ sahası içerisinde internete bağlanmasını sağlayan bir teknolojidir. Wi-Fi’ın erişim noktaları, bir oda gibi küçük alanlardan, birkaç milkarelik geniş alanlara kadar etki edebilir, buralarda internet erişimini sağlayabilirler. Ev ve ofislerdeki özel kullanımının yanında kamuya ait alanlarda da ücretsiz olarak veya diğer ticari şekillerde kullanılmaktadır. Havaalanları, otel ve restoran gibi yerlerde genel olarak bu hizmet ücretsiz olarak sağlanmaktadır. 2008’den bu yana 300 metropolite Wi-Fi (Muni-Fi) projesi başlamıştır. WiFi ya da Wi-Fi, kablosuz bağlantı anlamına gelen Wireless Fidelity’nin kısaltılmış halidir. Wifi kablosuz sinyal aracılığıyla bilgisayarların, akıllı telefonların, oyun konsollarının, tabletlerin ve diğer elektronik cihazların iletişimini sağlayan teknolojidir. Wifi sayesinde radyo sinyalleri cihazlara kablosuz olarak erişebilir. WiFi bir anlamda yüksek frekanslı radyo sinyalidir.

Wifi kim tarafından ve ne zaman icat edildi
Wifi kim tarafından ve ne zaman icat edildi

Wifi nasıl çalışıyor alt yapısı nedir?

Wifi teknolojisinin çalışma prensibinin en önemli anahtarı yönlendiricidir (router). Yönlendirici fiziksel olarak kablo aracılığıyla internete bağlanır ve ardından internete ve internetten veri taşıyan yüksek frekanslı radyo sinyallerini cihazlara ulaştırır.

Kullandığınız modem ne olursa olsun yönlendiriciden sinyal alır ve gönderir. Bu iletim süreci yukarı akım ve aşağı akım olarak adlandırılır.

Wifi’nin özellikleri nelerdir?

  • Lisans gerektirmeyen frekanslarda çalışır
  • Ağ için kablolama gereksinimi yoktur, böylece kablo çekilemeyecek binalarda veya binalar arası bağlantılarda kolaylık sağlar.
  • Diğer kablosuz çözümlere göre çok daha ucuz ve kolay alınıp kurulabilir.
  • Birden çok kablosuz erişim noktası kullanılan ağlarda kablosuz dolaşım ile kablosuz iletişim kesilmeden bir erişim noktasından diğerine geçiş yapılabilir.
  • WEP, WPA ve benzeri kablosuz şifreleme yöntemleri veya IEEE 802.1x gibi yetkilendirme yöntemleriyle çeşitli güvenlik seçenekleri sunar.
  • Wi-Fi Global bir standart kümesidir, dünyanın her yerinde aynı şekilde çalışır.

En son, yeni bir güvenlik standardı, Wi-Fi Protected Setup, kolaylıkla Internet’e bağlanmak için sınırlı grafiksel kullanıcı arayüzüne sahip cihazlar gömülü sağlar. Wi-Fi Protected Setup 2 tip yapılandırmaya sahiptir: Düğme aracılığı ile yapılandırma ve PIN ile yapılandırma. Bu gömülü cihazlar da Şeylerin Internet denir ve düşük-güç, pille çalışan gömülü sistemler vardır. GainSpan gibi gömülü Wi-Fi, Wi-Fi üreticilerin tasarım yongaları ve modülleri bir dizi.

Wi-fi ismini nereden almıştır?

Wi-Fi ismi bilinenin aksine “Wireless Fidelity”‘den türetilmemiştir, Wi-Fi ismi,ilk defa Ağustos 1999’da reklam amaçlı kullanıldı. Interbrand Corporation denilen bir marka danışmanlık şirketi tarafından bulunduğu söylenildi. Belanger ayrıca Interbrand’ın Hi-Fi’dan ilham alarak bir kelime oyunuyla Wi-Fi’ı icat ettiğini ve yin-yang tarzı bir Wi-Fi logosu hazırlandığını da belirtti. Wi-Fi şirketi önceleri Wi-Fi için “Kablosuz Bağlantı için Standart” sloganını kullandı,fakat daha sonra ifadeyi piyasadan kaldırdı.

Wifi olumsuz özellikleri nelerdir?

  • Lisans gerektirmeyen frekans aralıklarında çalıştığı için, Wi-Fi cihazlar diğer kablosuz cihazlarla çakışabilir veya birbirlerinin iletişimini engelleyebilirler.
  • 2.4 GHz frekans aralığında çalışan 802.11b ve 802.11g uyumlu cihazların iletişim kalitesi ve hızı, diğer Wi-Fi cihazlar dışında, Bluetooth, mikrodalga fırın, telsiz telefon, bazı telsizler ve benzeri radyo sinyalleriyle çalışan cihazlar tarafından düşürülebilir veya tamamen engellenebilir.
  • Wi-Fi için yapılan uluslararası düzenlemelerin tümü aynı olmadığı için değişik ülkeler için üretilen cihazların bazı kanallarda uyumsuzluk çıkarması olasıdır.
  • Diğer standartlara göre güç tüketimi oldukça yüksektir.
  • Kablosuz olsa dahi gereksinimleri çoktur.
  • En yaygın kablosuz şifreleme standardı, WEP’in, düzgün yapılandırıldığında bile kolaylıkla kırılabildiği görülmüştür. 2003 te cihazlarda kullanılmaya başlanan WPA ve WPA2 şifreleme standartları ise bu sorunu çözmeyi amaçlamıştır.
  • Wi-Fi kullanıcılarının küçük bir kısmı, Wi-Fi kullandıktan sonra bazı sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarını bildirmişlerdir. Wi-Fi hastalığı veya Wi-Fi duyarlılığının, olağandışı baş ağrısıyla birlikte şu belirtileri gösterdiği bildirilmiştir: mide bulantısı, kalpte ritim düzensizliği, denge kaybı ve baş dönmesi, göğüs ağrısı, aşırı stres, panik atak ve idrak ile ilgili sorunlar. Bazı sağlık uzmanları, bu sağlık sorunlarını nörolojik unsurlarla açıklamıştır.

Sizin için: 3D Secure Nedir, Ne işe Yarar? 3D Secure Aktifleştirme

Başa dön tuşu
nakliyat | - | Sağlık Haberleri | - | kahve tarifleri | - | istanbul eşya depolama | - | kartal evden eve nakliyat | - | istanbul evden eve nakliyat